2015. szeptember 21., hétfő

Tematikus könyvajánlónk: Macskák az irodalomban

Sziasztok!

Azt találtuk ki, hogy a Harisnyák bedobják a közösbe  a heppjüket, hobbijukat, lieblingjeiket, és ezekre építve összeállítunk könyvajánlókat, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Az egyik Harisnya például macskabolond, ahogy a nagykönyvben meg van írva, annak minden örömével és keservével. Így az első témánk a MACSKA.

Nagyon szeretjük Szabó Magda 'Örömhozó, bánatrontó' c. nagyon bájos könyvét, amiben egy cirmos cica meséli el levelek formájában a szomszédságnak, milyen is az élet az írónőéknél.
Hasonlóan bájos és vicces a magyar származású Magdolna Mérai 'Mia-helyzet - egy macska vallomásai' c. kötete. Mia egy "kiábrándult értelmiségi macska, aki hol minden tud a világról, hol naivan áll és bámul maga elé. Például ránk. Rácsodálkozik és feltár". Az írónő eredetileg pszichológus, ez sok mindent megmagyaráz. :-)
Egy komolyabb darab a török Oya Baydar 'Macskakaparás' c. regénye. A különleges könyvben egy csapat macska történetén keresztül ismerhetjük meg gazdáikat, akik az 1980-as törökországi puccs után Nyugat-Európába menekült török értelmiségiek.
Vadonatúj Eugen Ruge német író 'Cabo de Gata' c. könyve, amely az ilyen nevű földközi-tengeri halászfaluban játszódik, ahol a főhős visszavonul, és egy macskán kívül nem áll szóba senkivel. És ez a macska valamit nagyon el akar neki mondani...
Különleges könyv a 'Morris' c. biográfia Mary Danielstől, amely a Morris nevű amerikai reklámsztár macska életét meséli el, aki a "macskavilág Robert Redfordja".
 De említhetnénk még középiskolai tanulmányainkból E.T.A. Hoffman 'Murr kandúr életszemlélete' c. könyvét, amely szintén egy macska szemszögéből mesél el egy történetet. Vagy ott van Hemingway 'Macska az esőben' c. novellája.

És bár nem főszereplői a könyveknek, a macska cameoként megjelenik Murakami Haruki összes könyvében, és ugyanígy szerepe van a Behemót nevű macskának Bulgakov 'Mester és Margaritá'-jában.
És bónusznak itt vannak a Harisnya kedvenc gyerekkönyvei, mind macskásak!
Grimm mesék: Csizmás Kandúr
Füst Milán: A pákosztos cica
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska
Csukás István örökérvényű Mirr-Murr és Oriza Triznyák könyvei, és a legkedvencebb:
szintén Csukás Istvántól a 'Hogyan fogtam el Settenkedő Tódort?'

Jó olvasást, aranyoskáink, és miau!

Nincsenek megjegyzések: