2015. április 30., csütörtök

Első kiruccanás: Kortárs science fiction és fantasy

Az első esemény, amelyen már KétHarisnyaként vettünk részt, a ’Kortárs science fiction és fantasy’ című beszélgetés volt, a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A GABO, a Fumax és az Agave képviselői beszélgettek, a Próza Nostrás Szabó István Zoltán moderált. A vasárnapi körtés-almás süti (és haza-) felé tartva a KétHarisnya megbeszélte a hallottakat.



Tehát:
·         Kleinheincz Csilla (GABO) nagyon lát a pályán, és ezt a hallgatósággal is láttatni tudja. Tömören fogalmaz, meggyőző. Jelentős upgrade lehetett volna (illetve lenne egy következő beszélgetésen), ha az egyes szerzők nevét nem olyan sebességgel és artikulációval ejtené ki, hogy azt még az adott szerző édesanyukája se biztos, hogy értené. Az van ugyanis, hogy az alapnevek persze mindenkinek megvoltak, aki beült a beszélgetésre. De aki olyasmit várt el, hogy új csillagok tűnnek majd föl egyéni kis horizontján (én például bőszen jegyzeteltem közben aszerint, mennyire remegett meg a beszélgetés résztvevőinek hangja a meghatottságtól egy-egy új megjelenés vagy privát olvasmányélmény kapcsán), az sokszor maximum a könyv címén keresztül tudja majd visszakeresni, ki is az író, mert Csilla lazán túllendült az ismeretterjesztő célon.
·         Velkei Zoltán (Agave) iszonyatosan magabiztos, néha kicsit pofátlan kiszólásaival (például amikor a saját életkorát hasonlította össze a többiekével) is szimpatikus. Az Agave meg rulez, ez is lejött.
·         Németh Vladimir (Fumax) – abszolút UFO, de nagyon szerethető UFO. És néha nem tudod eldönteni, hogy abból, amit mond, mennyi a vicc, mennyi a komoly és mennyi az irónia. So szeretjük.
·         Szabó István Nemvagyokaszavakembere Zoltán szexi befelé-fordulással tolta végig az egészet, szórakoztatóan egyensúlyozva a moderátorság és a “megvan a saját világom és ott érzem jól magam igazán, de most egy kicsit benézhettek hozzám” hozzáállás között.
·         A közönségben természetes arányban voltak megtalálhatóak az egy-egy szub-zsánerra fókuszáló kattantak és a tárgyalt műfajok iránt általános szinten érdeklődők – ez a végén a kérdések-blokkban derült ki.
Az ekultura.tv fel is vette a dolgot, so Csillát visszahallgatva talán mi is jobban képbe kerülünk a szerzőneveket illetően:

(https://www.youtube.com/watch?v=rRmcRfO0P8Q)



2 megjegyzés:

csilla írta...

Igazából próbáltam kerülni a névfelsorolást, mert tudom, hogy úgysem lehet így megjegyezni őket, de akik biztosan elhangzottak a megjelenő szerzőkön kívül: China Miéville, Paolo Bacigalupi, Octavia Butler, Margaret Atwood, Nnedi Okorafor, Monica Byrne (őt Zoli említette), Charles de Lint, Vernor Vinge, Paul McAuley

Bibliofagina írta...

Szia Csilla!

Köszönjük a hozzászólást, szuper, hogy megvannak a nevek! És így még nagyobb lesz az olvasnivaló könyvkupac az asztalon...
Minden jót!
Kétharisnya