2015. május 23., szombat

2015 Nemzetközi Man Booker-díjasa (avagy: hogyan aratott le egy író egy elismerést, amely sokkal hitelesebb a Nobelnél): KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ


Krasznahorkai László nálam a dobogó legfelső fokán áll (oké, igaz, néha elég nagy ott a tülekedés, de Krasznahorkai azért időről időre rendesen odaver a többieknek), és most életművéért (pontosabban annak angolul is elérhető részéért) megnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat.

Nem akarok hosszan értekezni arról, miért őrjítően jó őt olvasni;
annak, aki ismeri, fölösleges mondanom, aki még nem, annak majd záros határidőn belül egy KétHarisnya-videoval kedvet csinálunk hozzá, bár erről még lehet, hogy lesz egy meccs házon belül. Az biztos, hogy legalább tízoldalanként belehalsz minden egyes könyvébe, de hát ugye másképp nem is érdemes. (Sokatmondó, hogy Susan Sontag az apokalipszis kortárs magyar mesterének nevezte.)

És most nagyon gyenge teaserként idemásolok néhány linket, ahol a mostani díjjal kapcsolatban olvashattok róla, magyarul és angolul vegyesen (az első alatt meghallgathatjátok a díjátadón elmondott beszédét kb 6 percben, a Mester magához képest vicces:)).

Azért ha fékezhetetlen vágy fog el benneteket, hogy elrohanjatok a boltba Krasznahorkait vásárolni és egy igazi sznob listát akartok, akkor a sorrend: 1. Háború és háború, 2. Seiobo járt odalent, 3. Sátántangó.

És akkor a linkek előtt még a leggyönyörűbb mondat, amit mostanában olvastam: „Komolyan felteszem, hogy van egy nagyon magas fokon művelt szépirodalom, egy nagyonszépirodalom tehát, amely a romlás ellen hat.” (Krasznahorkai itt: http://nol.hu/kultura/mar-nem-jarja-a-satantangot-1533691)

-          a Mester honlapja: http://www.krasznahorkai.hu/




Nincsenek megjegyzések: