2015. június 21., vasárnap

ARGENTÍNA: az ország, ahol a világon a legnagyobb az egy főre eső könyvesboltok (és pszichológusok) száma



Ha egy kicsit is összeesküvéselmélet-hívő hangulatban lennék épp, azt gondolnám, a Guardian úgy próbálja bomlasztani nálunk a rendszert, úgy mondja el véleményét a magyar kormány hivatalos álláspontjáról a bevándorlást illetően, hogy álcából cikket közöl az argentin könyvesbolt-helyzetről, és olyan mondatokat rejt el benne, mint: „Argentína könyvekkel folytatott szerelmi viszonya ahhoz a tömeges bevándorlási hullámhoz köthető, mely a 19. század végét és a 20. század elejét jellemezte”, meg hogy „európai bevándorlók özönlöttek Buenos Airesbe, ahol ezzel egy olyan multikulturális környezet jött létre, amelyben virágzott a kultúra és a művészetek”. De nem. A Guardian simán csak az argentin könyvesbolt-helyzetről ír. A cikk viszont van olyan érdekes, hogy megérdemel egy kis ajánlást. Tehát:

Nem tudom, Budapesten hány könyvesbolt van, de Buenos Airesben alsó hangon 730. Ehhez jön egy Budapestnél valamivel nagyobb népesség – 2.8 millióan laknak ott –, és egy olyan könyvvásár, amelyre egymillióan (!) kíváncsiak minden évben.

Náluk is elég magas az ÁFA, 21%, de ez alól a könyvek mentesülnek, és ez jól tükrözi azt is, hogy a könyvmánia nem pusztán alulról jövő trend, a döntéshozók is belátják: olvasás, olvasott emberek és könyvek nélkül előbb-utóbb tél lesz csak és csend és hó és halál. Bárhol.

Valószínűleg annak is köszönhetően, hogy nincs ÁFA a könyveken és emiatt azok jóval olcsóbbak, ott nem jellemző az online, általában kedvezményes árú könyvvásárlás – az emberek ragaszkodnak az élményhez, amit csak akkor kapsz meg, ha besétálsz a kedvenc könyvesboltodba, megszagolgatod-megsimogatod a könyvet és a rapidrandi után együtt sétáltok haza élettársi viszonyt létesíteni.

Egy pöttyet odafigyeltek a srácok akkor is, amikor megdizájnolták a boltokat – a cikk alatti linkre kattintva a Guardian eredeti írását találjátok, tényleg lélegzetelállítóan gyönyörű könyvesbolt-fotókkal. (Oké, nálunk is vannak nagyon szép könyves helyek és náluk se biztos, hogy mindegyik ilyen, de akkor is, na.)

A könyves statisztikákból is kiolvashatunk árulkodó – és összehasonlításban számunkra nem túl vidító – tényeket. Azt például, hogy Argentínában 2014-ben 28010 címet adtak ki. Magyarországról csak 2012-es adatot találtam, de az arányok valószínűleg nem változtak sokat azóta: nálunk abban az évben 11645 cím jelent meg.

És hogy mi kapcsolja össze az argentinok címben említett pszichoanalízis-kattanását az ott burjánzó könyvvilággal? Soha nem találnátok ki, mondjuk én sem magamtól vagyok ilyen okos: az, hogy  mind az olvasás, mind a pszichoanalízis utazás a személyiség mélyébe. És aki az ilyesfajta utazásokat szereti, gyakran választja mindkettőt. Jó utat nektek is, aranyoskáim!:)

Nincsenek megjegyzések: