2015. október 1., csütörtök

Heti videós ajánlónk: Janne Teller: Semmi


Sziasztok!

E heti ajánlónk kissé kilóg a sorból, Janne Teller: Semmi c. könyve ugyanis eredetileg kamaszoknak íródott. Ámde a Harisnyák nem restek tágítani a határaikat, és ezt a nem semmi (!) könyvet ajánljuk most nektek. És bebizonyítjuk, hogy ez a regény aztán tényleg minden, csak nem gyerekkönyv.   (Scolar, 2011)

Az egyik Harisnya a regény fő témájához kapcsolódva mindjárt kérdéssel provokál, de a másik Harisnya nem hagyja magát.


 

Párhuzamot vonunk kamaszkori önmagunkkal (kinek tabula rasa, kinek Csipkerózsika-álom),  és megtudjuk, mennyire fontos, hogy meghatározó emberek meghatározó élményekkel találják meg a még képlékeny elménket kamaszkorban. Ez a regény is ilyesmiről szól, kicsit megcsavarva.


Tehát: egyáltalán minek van értelme az életben? A könyv főszereplője szerint: SEMMINEK. Emlegetjük a csordaszellemet, a szocializmust, a  fa tetejéről világba kiáltott bölcsességeket és a rá adott elképesztő reakciót.


Nihilizmus, komoly erkölcsi kérdések gyerekszemmel, botránykönyvből kötelező olvasmány.



A pedagógus  Harisnya itt a könyv (relatív) didaktikusságát kritizálja, valamint felvillantja lappangó idealizmusát a társadalommal és a nihillel kapcsolatban. A másik Harisnya tromfol.



A regény gondolatiságának utóélete: a 'Minden'.


A svung menti a helyzetet, és a másik Harisnya is tanúbizonságot tesz pedagógiai vénájáról, amikor csak csokival hajlandó koccintani a könyvre.


Szóval, ezt olvassátok el, minden korosztályhoz tartozó aranyoskáink!




Nincsenek megjegyzések: