2015. október 22., csütörtök

Tematikus könyvajánlónk: Kutyák az irodalomban

Folytatjuk tematikus könyvajánló rovatunkat: az egyik Harisnya, ha már bevallotta, hogy a macskabolond, akkor már azt se tagadhatja le, hogy a kutyákat is imádja. És a kutya amúgy is mindig hálás téma, az irodalomban is, de filmen is (hiszen ahogy a mondás tartja: tegyél a filmbe kisgyereket vagy kutyát, és tuti a siker). 

Elsőként egy igazi csemegét ajánlunk, Csányi Vilmos: Marci, a beszélő kutya c. könyvét, hiszen az írónál, aki etológus és évtizedek óta a kutyák viselkedését kutatja, nem ismerheti jobban senki egy eb lelkét, gondolkodását. És amikor az etológus a szépirodalom mezejére téved, abból valami nagyon érdekes születik. Marci a könyvben megtanul beszélni, és aztán ez bonyolult szituációkat eredményez, valamint kiderül, hogy az emberek azért még nem készültek fel egy beszélő kutyára....
Szép könyv Déry Tibor: Niki-je, bár a végén nem jön el a hepiend, azért nagyon érdemes még így is elolvasni. A kutyatörténetben az ötvenes évek eseményei elevenednek meg.
Aki szeret borzongani, esetleg jól halálra rémülni, annak ajánljuk a thriller koronázatlan királyának, Stephen Kingnek a Cujo c. könyvét, amelyből egy vérfagyasztó film is született.  Egy veszett bernáthegyi, gonosz szándékokkal...Hrrrrrrrr

És aki még mindig túl jól alszik éjszaka, annak el kell olvasnia az egyik legismertebb Sherlock Holmes történetet Sir Arthur Conan Doyle tollából, A sátán kutyáját - a félelem és reszketés garantált.
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában tényleg különös történet,   egy tizenöt éves, Asperger-szindrómás srác nyomoz egy kutya után....
Klasszikus Jack London két kutyás regénye is, A vadon szava és a Fehér Agyar - ezt minden romantikus lelkületű, a vadonba vágyó, az aranyláztól megbűvölt ifjú és felnőtt olvasta.

Günther Grass: Kutyaévek c. könyve  borzasztó izgalmas, a háború utáni évek Németországában játszódik,  egy kutyaéletrajz elbeszélésével köti az író a történetet a „nagy történelem” folyamatához. Egy fekete, Prinz nevű farkaskutya volt az, amelyet Hitlernek ajándékoztak, s amely a Führer mellett maradt Berlin elestéig. Prinz azonban kiszabadult a bunkerből, és kóborlásai után az elbeszélő mellé szegődött. Az utolsó gazda tehát e „pokol kutyájával” látogatja végig a német városokat és falvakat.
 Dan Rhodes: Timoleon Vieta gyere haza avagy egy szentimentális utazás: ez egy Lassie-paródia, amiben is egy fekete-fehér foltos kiskutya (Timoleon) és egy férfi harcol a gazdi kegyeiért - az utóbbi győz, a kutyát pedig "elveszítik".  

Bächer Iván: Hatlábú-jában szívmelengetően mesél a gazdisodásról és az "elkutyásodásról".

És ne felejtsük el a gyerek és ifjúsági könyveket sem, amiket olvasva egy gyerek jó eséllyel örökre állat- és kutyaimádó lesz.  Eric Knight örök klasszikusát, Lassie-t talán mindenki ismeri, a Harisnyának amúgy is a skótjuhászok a gyöngéi.

A magyar ifjúsági irodalom se maradt el mennyiségben és minőségben a világirodalomtól: számtalan gyerekkönyv szól kutyákról, a Harisnya kedvencei Csák Gyulától a Vadász és Köves Józseftől a Közös kutya.
Gavriil Trojepolszkij: Feketefülű fehér Bim-je a szovjet irodalom terméke volt,  - ezen a Harisnya gyerekkorában üvöltve sírt, van filmes adaptációja is.... 
Most úgy tűnhet, csak szomorú kutyatörténetekkel traktálják a a gonosz írók az ember gyerekét, de nem:  fergetes humorúak Roddy Doyle gyerekkönyvei, amelyből az egyik legjobb a  Rover megmenti a karácsonyt - Rudolf, a Mikulás rénszarvasa beteg, és a szán az ajándékokkal a földön dekkol. De jön Rover, a csodakutya, és megmenti a karácsonyt....

Ezt olvassátok el aranyoskáink, vaúúúúú!

Nincsenek megjegyzések: