2015. november 2., hétfő

Tematikus könyvajánlónk: Budapest az irodalomban


A város, mint helyszín számos regényben játszik fontos szerepet. Vannak azonban olyan könyvek, amelyekben maga a város a történet, vagy legalábbis nagyon szorosan része a cselekménynek. Az másik Harisnya picit Budapest-kattant (nem, nem a vízfej-Budapest fogott meg, hanem azok a történetek, amelyek egy-egy kis utcához, épülethez vagy térhez köthetőek, személyesek és másokéi egyaránt), úgyhogy jöjjön most egy olyan blokk, amelyben a főváros különböző arcai játszanak fontos szerepet.

Kezdjük az egyik örök kedvenccel: Parti Nagy Lajos Hősöm tere című regényével. Ritka az a könyv, amely egyszerre vált ki az olvasóból rettegést - a regény egy elképzelt hatalomátvétel lépéseit írja le meglehetősen bizarr szereplőkkel – és folyamatos, hitetlenkedő fejrázást - egyrészt attól a szatirikus humortól, amely a regény alaphangja, de még inkább a magyar nyelv egészen egyedülállóan virtóz kezelésétől. Parti Nagy a nyelv legnagyobb hajlítgatója, és élvezi:)



Lengyel Péter Macskakő című könyvét a másik Harisnya viszonylag későn, 2-3 éve fedezte fel magának, de akkor rögtön a ranglista elejére ugrott. Nálam sokkal jobban írja le Dragomán György azt, mit is lehet csodálni a könyvben, ugyanis ő is kedvencei között említi: „Ez a könyv szerettette meg velem Budapestet. Úgy lüktet benne a város az időben, hogy utána egészen másmilyen végigsétálni a Körúton. Ravaszul konstruált, nagyon modern szerkezete van. Úgy zsúfolódik a városba a fél világ és majdnem az egész világtörténelem, hogy az egy szívdobbanásnyi ideig se hat mesterkéltnek. Végig letehetetlenül izgalmas, a mondatai szépek és pontosak. Mestermű, nagyon szeretem.” (A cikket itt találjátok: https://perspektivadiaklap.wordpress.com/2015/10/18/dragoman-gyorgy-kedvenc-konyveit-ajanlja/)

Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillagát videos ajánlónkban is méltattuk már. Mit méltattuk, agyondicsértük! (Itt újra megnézhetitek: http://eztolvasdelaranyoskam.blogspot.hu/2015/08/heti-videos-aj.html#more) A Király utca minden kapualja ismerősünk lesz a könyv végére - több bárral, kocsmával és presszóval egyetemben - minden szag és szín a cselekmény tökéletes díszletéül szolgál. 15 éve simán beköltöztünk volna a legbelvárosba csak a leírások miatt.

A másik Harisnya Budapest-kattanásánál talán csak a részhalmaz, a XI. kerület iránti érzett rajongása nagyobb, és ezt a rajongást nagyon szépen táplálja Spiro György: Feleségversenye. Bejárjuk a nem is olyan távoli jövő XI. kerületének karakteres pontjait a mai Földhivataltól a Fehérvári úton át a Kopaszi-gátig. Oké, van egy kis kitérő a Jászai Mari térre és környékére, de a harctér mégiscsak a XI! Merthogy harc az van - a széthullás felé haladó, pártvillongásoktók súlytott ország végre királyt kap, akinek királyné is dukál.

Nagy Gergely Angst. A városi harcos kézikönyve című regényét ezer éve olvastam. Emlékeim között a legélénkebb az, mennyire élő, filmszerű Budapest valós tereinek leírása. Nyomasztó és egyben otthonos, ez egy szerelmi vallomás a fővároshoz. A Magyar Narancs így írt erről akkor: „A legfontosabb talán a titkos hőséhez, a városhoz fűződő szenvedélyes viszony. Nagy Gergely Budapestje amilyen lenyűgöző, annyira nyomasztó panorámaként mutatkozik meg. Az Angst abban a pillanatában örökíti meg a várost, amikor az előző világ, a Kádár-kor tapasztalata éppen feledésbe merült, s immár csak kevesek emlékezetében él tovább: "Meg kellett érnem Budapest feltámadását. De nem lettem maradéktalanul boldog. Még akkor sem, ha tulajdonképpen mindig is arra vágytam, hogy egyszer végre befejeződjenek itt a világháborúk, és véget érjen ötvenhat. (É) Budapest visszavonhatatlanul imádnivaló és szexi lett."
Az Angst Budapest-képe érzéki és apokaliptikus, egyszerre tárulnak föl benne a múlt különböző rétegei és válik kontúrtalanná a jelen.” (Egyébként az egész elemzés nagyon informatív, itt találjátok: http://magyarnarancs.hu/zene2/a_lelek_es_a_formak_-_nagy_gergely_angst_a_varosi_harcos_kezikonyve_konyv-67257)

És végül valami, aminek még előtte állunk és mindkét Harisnya nagyon várja, annyira, hogy néhány héten belül könyvajánló is készül belőle: Pék Zoltán első regénye, egy disztópia, a Feljövök érted a város alól. Itt tényleg semmi nem játék: Corvinus, a főhős a fülszöveg szerint „egy olyan Pesten él, amely a régi belvárost elhagyva egyre kijjebb és feljebb szorul, egy olyan Budával átellenben, amelyet egy szinte faji alapon működő egyház ural.” Mmmmmmmmmmmmmmmmmm, azért ez elég forró!
Szóval akár Budapesten, akár másutt lapozgattok, ezeket olvassátok el, Aranyoskáink!

Nincsenek megjegyzések: