2016. január 22., péntek

Tematikus könyvajánlónk: Évek az irodalomban


Meghatározó, hogy egy regényben lezajló események mekkora időtartamot ölelnek fel: ugyanolyan izgalmas lehet az a történet, amely egyetlen nap alakulását meséli el és az, amelyikben generációk életét nézhetjük/olvashatjuk végig. A KétHarisnya most olyan könyveket válogatott össze, amelyek címében valamilyen formában az ÉV jelenik meg egységként.

George Orwell: 1984 - Ez az disztópia egy elnyomó állam, a fiktív Óceánia polgárainak mindennapjait mutatja be, ahol az emberek gondolatait is figyelik, folyamatosan átírják múltját, és a Nagy Testvér a lakások TV-készülékein keresztül figyeli minden egyes polgár életét. Lidércnyomás a köbön.

Murakami Haruki: 1Q84 - Murakami egyik legizgalmasabb műve egy párhuzamos valóságban játszódik, amely sok mindenben ugyanolyan, mint az általunk ismert 1984, csak pár, de annál meghökkentőbb eltérés mutatkozik - például hogy két hold van az égen. A cselekmény sokáig két szálon fut, de amikor összefonódik - hajjaj! Körömlerágás kimaxolva.

 
Gabriel García Márquez: Száz év magány - Újabb klasszikus, a békésebb - bár semmiképpen sem az optimista - fajtából. Ha csak egyetlen dél-amerikai regénybe fut bele az ember életében, szinte biztosan ez lesz az (vagy ugyanettől az írótól a Szerelem kolera idején). Műfaja mágikus realizmus, vagyis valós elemek keverednek varázslatosakkal a történetben, amely a Buendía-család öt nemzedékének történetét meséli el. Lehetetlen röviden összefoglalni a sztorit, el kell olvasni:)

Kaffka Margit: Színek és évek - Ahhoz képest, hogy milyen fantasztikusan élő és szórakoztató regénnyel van dolgunk, nagyon kevesen veszik kezükbe manapság. A főhős Pórtelky Magda, akit 50 évesen látunk először, miután egy lecsúszott dzsentri lányaként a XIX és XX század fordulóján az akkori, osztályabeli nők előtt álló egyetlen utat választja ambíciói megéléséhez: házasságot köt egy gazdagabb polgárral, majd megözvegyülve ismét a házasságot választja „kiútként”, amely kiút igazából kényszerpálya: mindig másra, a férfiakra és a családra utalva életét egy széthulló világban éli. 



Salman Rushdie: Két év, nyolc hónap, huszonnyolc éjszaka - Rushdie legújabb regényében még a szokásosnál is nagyobb darabszámmal szerepelnek dzsinnek, mindenféle varázslatos lények és egy kertész, akinek a szemében a kert menny és pokol házassága - és kész is a káosz. Azok is belevághatnak az olvasásba, akiket eddig nem vonzott az író mágikus realizmusa, mert sokak szerint Rushdie most igazi fantasy-t írt a tőle megszokott műfaj helyett.

Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet - És persze, hogy nem maradhat ajánló science fiction nélkül!:) Bár a regény nem PKD legjobb műve, de ő annnnnyira jó, hogy nála még az alapkattanás is őrületesen beszippant. Már a címből is tudni lehet, hogy az idő linearitása itt korántsem magától értetődő, emellett már csak semmiségnek tűnik az éppen dúló galaktikus háború és a kábítószerfüggő környezet. Csak erős idegzetűeknek!

Nincsenek megjegyzések: