2016. június 20., hétfő

Tematikus könyvajánlónk: A foci az irodalomban

Most, hogy a Foci EB miatt egész Európa (meg még a világ egy része) focilázban ég, a Harisnyák se mehetnek el szó nélkül a téma mellett. Na, nem mintha nagy szakértők lennének (bár az egyik Harisnyának pályafutása során elég sok köze volt  focihoz egy ideig, még gólt is rúgott egy óvatlan pillanatban). Bennünket az érdekel, ahogyan a foci az irodalmat megihlette. Természetesen rengeteg könyv született már a témában, de nézzük, mit alkotott a szépirodalom.
A magyar irodalomban - nem kérdés - sok nagy írónk megénekelte a focit. Mándy Iván: A pálya szélén c. regénye sokak szerint a legfontosabb könyv, amely a magyar futballról szól. Mándy nagy szívvel mesél a foci ős- és hőskoráról, mindezt nagy hitelességgel.
Kőrösi Zoltán: Az utolsó meccs című regényében a képlet egyszerű: a magyar focitörténet  egyenlő a  magyar sorstörténettel,.
Egressy Zoltán: Lila csík, fehér csík című, nemrég megjelent regénye azokról szól, akiknek nem piros, hanem lila-fehér a szíve.
A rendkívül termékeny Moldova Györgynek is rengeteg mondanivalója volt persze szeretett sportjáról: a Ferencvárosi koktél-ban focinovellákat olvashatunk, A Puskás-ügy c. regénye  pedig megosztja a focirajongókat, hiszen ebben Moldova egy "árnyaltabb" képet próbált festeni a focilegendáról.  Sokak szerint sértettségből próbált nem teljesen pozitívan emlékezni.
Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére fő tétele ez "Futballozni mindenki futballozott, az is, aki nem, ez a futball sine qua non-ja, de nem mindenki futballista". A regényben egy hajdani "kisfutballista" végigjárja a régi meccsek helyszíneit, és emlékezik.
Különleges könyv L.Kelemen Gábor: Gól a halál kapujában című könyve, ami egy riportkönyv Schwarz Sándorral, a négy volt auschwitz-birkenau-i fogoly egyikével, akik a híres lágermeccsekben vettek részt a Holocaust idején. Schwarz Sándorról Spielberg is készített dokumentumfilmet, illetve a történet alapján született A menekülés a győzelembe című híres film, Sylvester Stallone főszereplésével.
Az irodalmi Nobel-díjas japán Óe Kenzaburó: Futball-lázadás c. könyve egy testvérpár sorsán és egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja be Japán másfél évszázados történelmét. A regény egy pontján az egyik testvér falusi gyerekekből focicsapatot szervez. de aztán a történet nagyon elhajlik, a testvér a focicsapattal lázadást szervez a (japán) Császár ellen, szupermarketeket rabolnak ki és az zsákmányt szétosztják a szegények között....
Minden focirajongónak alapmű a világhírű angol Nick Hornby: Fociláz c. könyve. A Harisnya szereti az író könyveit, és ezt is elolvasta: kiderült, hogy az Arsenal drukker Hornby olyan szenvedéllyel ír a fociról, hogy abból még a Harisnya is megérteni-átérezni vélte a fociőrület miértjét. 
De nem lehet elég korán kezdeni: a legkisebbeknek Marék Veronika: Boribon focizik, a nagyobbacskáknak  Lázár Ervin: Foci című könyvei mesélnek a fociszeretetről.
Ezt olvassátok, aranyoskáink! És a könyvtár-könyvesbolt-antikvárium hármas erre a hónapra kiegészül a focipályával!

Nincsenek megjegyzések: