2016. július 5., kedd

Tematikus könyvajánlónk: Járművek és közlekedési eszközök az irodalomban

Itt a nyár, a nyaralás ideje, ezért - ha lehetősége van -, mindenki utazik,  És hogy mivel? A Harisnyák most a járműveket vették górcső alá, ahogyan azok elfoglalják - mint kiderül - jól megérdemelt helyüket az irodalomban.
Az autó persze sok írót megihletett, a Harisnyák egyik kedvence az olasz Alessandro Baricco: Történet című remek könyve. A főszereplő Ultimo, aki kisfiúként találkozik először az akkor még újnak számító automobillal, majd a XX. század első felében éli végig az autózás és az autóversenyzés legendás múltba vesző hőskorát.
A lengyel Pawel Huelle: Mercedes-Benz - Levelek Hrabalnak című regényében a gdanski író a nagyapja legendás Mercedes-Benzéről mesél anekdotákat abból a korból, amikor az autózás még "arisztokratikus portyázás volt, és az úrvezetők csapatostul indultak léggömbvadászatra".
A borzongásra vágyóknak ajánljuk a thriller nagymesterének, Stephen King-nek a Christine c. könyvét, amelyben az autó mély érzelmeket táplál tulajdonosa iránt, féltékenységében életre kel és csúnya dolgokat művel... :-D
Nagyobb négykerekű a főszereplője az ír Roddy Doyle: A mozgóbüfé című regényének, amely a Barrytown-trilógia harmadik része, és az alsó-középosztálybeli, "lúzer" Rabbitte család megpróbáltatásairól szól. Az apa egy ponton kitalálja, hogy családját mostantól a hagyományos brit fish&chips-et árusító mozgóbüféből tartja el, amely büfé aztán rengeteg kalandnak lesz helyszíne és elszenvedője is,
Komorabb színekben, de szintén négy kerékről (a nem motorizált fajtájúból) szól az Irodalmi Nobel-díjas svéd Selma Lagerlöf: A halál kocsisa regénye, amelyben minden szilveszterkor egy szerencsétlen földi halandóra borzalmas feladat vár: fel kell váltania a Halál kocsisát egy félvak gebe által húzott rozoga kordén...
A repülés és a repülők feltalálásuk óta megbabonázzák az emberiséget, és az írókat is gyakran megihlették. A mindenki által ismert Kis Herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry köztudottan katonai postarepülőt vezetett a II. világháborúban, így is halt meg, gépe Korzika felett tűnt el, Sok regénye szól szerelméről, a repülésről, legismertebbek az Éjszakai repülés és a  A déli futárgép.
Számunkra az egyik legkedvesebb magyar regény e témában Müller Péter: Madárember c. szívmelengető regénye, amelyet az író még azelőtt írt, hogy a népszerű pszichológia területére tévedt volna... A nagyszerű könyv talán a legszebb és legmegrendítőbb regény a magyar repülés hőstörténetéről.
És persze ott van az igen termékeny Jules Verne, akinek valahogy majdnem minden regényében megjelenik egy ikonikus, központi szerepet játszó jármű. Repülés témában legismertebbek az Utazás a Holdba (űrhajó) és a Nyolcvan nap alatt a Föld körül (léghajó).
A biciklit is nagyon szeretjük, a KétHarisnya már megénekelte Tersánszky Józsi Jenő: Egy biciklifék története című jópofa regényét, de írt ő még erről, a Mesék a kerékpárról c. könyvében. Mark Twain is szórakoztatóan ír erről a vad "drótszamárról" a "Megszelídítem a kerékpárt" című vidám történetében.
A vonat mindenki kisfiú szerelme, és az is marad mindig is, így ezzel kapcsolatosan is születtek rendhagyó remekművek. Ilyen például Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok c. legendás regénye, amelyből legendás film is született Jiri Menzel rendezésében. Szintén vonaton játszódik a megrázó A nagy utazás Jorge Sempruntól, amelyben a nagy utazás az író, a politikai fogoly négy napos útja vonaton a buchenwaldi koncentrációs tábor felé.
De evezzünk vidámabb vizekre. Csónak-témában is számtalan remek mű született. Könnyedebb műfajú, de alapmű Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban című vidám könyve, ami a Viktoriánus-kori Anglia legnépszerűbb komikus regénye, amelyben három férfi és Montmorency, a kutya egy csónakban expedícióra indul a Temzén, és kacagtató helyzetekbe keverednek.
Yann Martel: Pí élete  egy nagyon különleges, meseszerű regény, amelyben a főhős kétszáz napon keresztül hányódik egy csónakban a tengeren,  egy bengáli tigrissel összezárva, és elképesztő kalandokat átélve. A könyvből színpompás film is készült. Gyerekkorunk egyik kedvenc ifjúsági regénye Bálint Ágnes: Hajónapló-ja, amelyben az unatkozó vakációzó gyerekek egy romos hajó találnak, amit kipofoznak, és itt kezdődik el a felejthetetlen nyári kaland.
Verne persze itt is nagyot alkotott, gondoljunk csak a Nemo kapitány-ra (tengeralattjáró), A dunai hajós-ra (csónak) vagy a Nyolcszáz mérföld az Amazonason-ra (óriási tutaj).
És a végére egy kakukktojás: José Saramago: Az elefánt vándorútja című nagyszerű regényében egy elefánt útját követhetjük végig, ahogy a portugál királyi udvarból elsétál a bécsi királyi udvarig, mindezt a XVI. század derekán.
Ezt olvassátok, aranyoskáink, és ne feledjétek, könyvesbolt-könyvtár-antikvárium!

Nincsenek megjegyzések: