2016. augusztus 5., péntek

Tematikus könyvajánlónk: Az Olimpia az irodalomban


Újra itt az Olimpia,  a sportvilág legszebb hagyománya! A sportok, a küzdés, baráti megmérettetés nem csak az ókorban, de az újkori, 1896-os "újrakezdés" óta is mindig is megihlette az irodalmárokat. Az ókori görög költő, Pindarosz egyenesen ódákat írt az "olümpia" győzteseihez:  " A legjobb a víz s az arany, mint éjszakában égő tűz,/ kicsillog a fejedelmi tűz közepéből. Ha férfitetteket kívánsz, kedves szívem, zengeni, /ne keress napnál melegebb s ragyogóbbat/ az ég tágas mezején,/ ünnepi játék sincs, ami méltóbb a dalra,/ mint Olümpia." Pindarosz műveit eredetileg valamely pengetős és fúvós hangszer is kísérte. De az újkori írók-költők is szerették az olimpiát, a sportokat, a nemes versengést megénekelni.  A kém-regények, thrillerek egyik nagymestere, Tom Clancy Szivárvány-kommandó című sztorijában például a terroristák a sydney-i olimpia helyszínén akarnak szabadjára engedni egy vírust.Utánozhatatlan Karinthynk a Sport és testészet, különös tekintettel a nyavalyatörésre című "értekezésében" így definiálja az olimpiák tárgyát: " Sport alatt mindazokat a mozgásokat és görcsöket értjük, amiket evégből felheccelt emberek egyes testrészeikkel külön és egész testükkel oly célból végeznek, hogy egyetlen rész se maradjon azon a helyen, ahova az isten teremtette, hanem lehetőleg oly helyzetet foglaljon el, amire az illető testrész egyáltalában nincsen berendezve. "Az olimpiai sportok külön-külön is jó témák az írók számára. Mészöly Miklós: Az atléta halála c. regényében a sportról és a barátságról ír, a végén az egyik atléta főhős a tréningező-helyen, stopperórával a kezében hal meg... Alan Sillitoe, a "dühös fiatalok" egyik képviselője A hosszútávfutó magányossága című kultikus művében egy javítóintézetbe került fiú futás közbeni belső monológjából ismerjük meg a hatvanas évek fiataljainak lázadását a társadalmi konvenciók ellen. Stefan Zweig: Sakknovellá-jában a világhírű sakkbajnok zseniális játszmában küzd meg ellenfelével egy óceánjárón, útban Argentína felé.ellenfelével. Darvasi László: Titokzatos világválogatott-ban a fociról ír, ahogyan  Mándy Iván is az Egyérintő-ben. 
De mint ahogyan semmit, az olimpia szeretetét sem lehet korán kezdeni. A gyerekek  kedvelt egérfigurája, Geronimo Stilton is eljut az Olimpiára "Az Olimpia hőse" című könyvben.  Mary Pope Osborne: Irány az Olimpia! című gyerekkönyvének kis főhősei is eljutnak az Olimpiára.
Aki pedig szeretik a képregényeket, olvassák el Asterix és Obelix kalandjait az Olimpián!Ezt olvassátok, aranyoskáink, és Hajrá magyarok!










Nincsenek megjegyzések: