2016. szeptember 16., péntek

Tematikus könyvajánlónk: Folyó, tenger, óceán az irodalomban

A négy elem egyike, az emberiség bölcsője, a levegő mellett a másik dolog, ami nélkül nincs élet ezen a Földön: ez a víz. A bolygónk 71 %-a víz, föld alatt és föld felett számtalan formában vesz körül bennünket. A Harisnyák nagy vízpártiak ( ha nem is vízpartiak jelen pillanatban), ezért most pár olyan nekünk kedves könyvet ajánlunk, amelyek a vízről és formáiról mesélnek.
Rólunk, közép-európaiakról, a végtelenül összetett és vegyes kultúránkról, és közöttük a nagy összekötő elemről, a Dunáról szól az olasz germanista-professzor Claudio Magris: Duna című regénye. Az író ezen a fontos folyón, "kultúrtörténeti tüneményen" tett utazásáról mesél, a folyó mentén élő népekről, szokásaikról, nyelveikről.
Egyik kedvenc erdélyi írónk, Karácsony Benő: Utazás a szürke folyón című könyvében egyéni hanggal, ízes humorral mesél mulatságos figurákról, csirkefogókról, feltalálókról.
V.S. Naipaul: A nagy folyó kanyarulatában c. könyve egy kevésbé ismert regény, ez a "harmadik világ", a "fekete kontinens", Afrika első nagyregénye: törzsek, gyarmatosítás, erkölcsi káosz, civilizációk tragikus ütközése, mindezt egy folyó, a hatalmas Kongó folyásának mentén, melynek kanyarulatában a történet fő helyszín Zaire, a hajdani Belga Kongó.
Jerome K. Jerome: Három férfi egy csónakban című vidám könyve a Viktoriánus-kori Anglia legnépszerűbb komikus regénye, amelyben három férfi és Montmorency, a kutya egy csónakban expedícióra indul a Temzén, és csónakút közben számtalan kacagtató helyzetbe keverednek.
Neil Gaiman: Óceán az út végén az egyik legkedvesebb fantasy-írónk egyik legkülönlegesebb regénye, egy hétéves kisfiú küzdelméről a világán túli világról érkező dolgokkal. Titkos utak, felfoghatatlan lények, az ártatlanság elvesztése, a gyerekkor a felnőttek szemével: letehetetlen történet!
Alessandro Baricco: Tengeróceán című nagyszerű  regényében hajótörést szenved egy vitorlás  147 fős legénysége. A tengerparti kis szállodában pedig különös emberek gyűlnek össze: a titokzatos tengerész, a tenger határait kutató tudós,  a tengert tengervízzel megörökítő festő, a gyógyulást a tengernél kereső lány: egyikük sem tud ellenállni a tenger hívásának.
John Banville: A tenger című könyvében a főhős évtizedek múlva visszatér gyerekkora helyszínére, a tengerparti kis ír faluba, és felidézi a gyermekkora legfontosabb, az egész későbbi életét talán meghatározó nyarának történéseit, középpontban a tengerrel.
Hemingway: Az öreg halász és a tenger című regénye a nagy klasszikusok egyike, talán nincs világon olyan ország, ahol ne olvasták volna. E könyv miatt kapta meg Hemingway az Irodalmi Nobel díjat 1954-ben. A történet Santiago, a vénséges vén kubai halász heroikus küzdelmét írja le a tengerrel. Santiago egyedül halászik a tengeren, és immár nyolcvannégy napja sikertelenül, 85. napon aztán eljön a nagy hal... A könyv pedig megfogalmazza az író emberről alkotott végső gondolatát: "...az ember nem arra született, hogy legyőzzék. ...Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni".
Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története a tíz napig a tengeren, egy mentőcsónakban, étlen-szomjan hányódó ember története, igaz sztori alapján, olyan nagyon Márquez-esen.
Joanne Harris: Partvidékiek című regénye egy kis breton sziget lakóiról szól. A szigeten évszázadok óta változatlanul csordogál az élet, két település vetélkedése is örök. Most éppen azon, hogy melyikük partján legyen a strand, ami turistákat vonz majd, és fellendíti a gazdaságot. Pedig közben az árapály és a konfliktusok inkább veszélybe sodorják az egész sziget jövőjét. Joanne Harris bármiről, bárkiről izgalmasan, letehetetlenül tud mesélni....
Este pedig, lefekvés előtt a legkisebbeknek  olvassuk el a Mese a tóról-t Andersen-től.
Ezt olvassátok, aranyoskáink, ha lehet, valamilyen víz partján, kádban ülve vagy egy akvárium szomszédságában!


Nincsenek megjegyzések: