2016. szeptember 7., szerda

Tematikus könyvajánlónk: "Úton"-könyvek

A filmek világában már klasszikusnak számítanak a "road movie-k", vagyis azok a sztorik, amelyekben a főhős(ök) útra kelnek, vándorolnak, A-ból B-be igyekeznek, közben mindenféle kalandokat élnek át: ez utóbbiak révén az emberi lélek rejtelmeit, annak fejlődését - vagy éppen torzulását követhetjük végig.  Persze e filmek közül is soknak szolgál alapjául egy-egy könyv, így most megnéztük pár, nekünk nagyon kedves úton-regényt.
Jack Kerouac: Úton című kultuszregényét sokan ismerik: a főhős keresztül-kasul utazik a 40-es évek Amerikáján, az azóta híressé vált 66-os úton hedonista barátjával, a dzsessz, az alkohol, a drogok és a szabadság útjain, minduntalan az "amerikai álom" korlátaiba ütközve.
Szintén az USA-ban játszódik az igazából dokumentumregény Made in America kedvenc Bill Bryson-unktól,  amelyet végigolvasva olyan, mintha mi is vele utaztunk volna végig az Államokon, és személyesen láttuk volna az út menti hatalmas reklámokat, a motelokat, a kávézókat, a benzinkutakat, és a filmekből ismert összes szimbólumát Amerikának. Végtelenül izgalmas és szórakoztató könyv.
Cormac McCarthy: Az út című apokaliptikus víziójában a világ elpusztult, a vég után apa és fia vándorol éhezve és fázva, és keresve még valami jót, ami megmaradt a pusztulás után. A könyv Pulitzer-díjat ért, az angol Times "az elmúlt évtized 100 legjobb könyve" listáján pedig az első helyre került.
Nagy klasszikus Joseph Conrad: A sötétség mélyén című regénye, ami a Harisnyáknak kötelező olvasmány volt angol szakon, és ennek ellenére (vagy ezért), az egyik legmeghatározóbb olvasmány élményünk lett. Marlow, a hajós útja az áthatolhatatlan és misztikus dzsungelen át Belga Kongó szívébe, a "legsötétebb Afrikába" a 20. század egyik legmeghatározóbb regénye. Az út során felfedezett "sötétség" fizikai és morális is egyben: Marlow találkozása a karizmatikus, de korrupt és rosszindulatú Kurtz-cal sorsfordító élmény - ahogy a könyv is az.
A tudományos-fantasztikus irodalom egyik legkülönlegesebb alakjának, Douglas Adams-nek szintén kult-könyvvé vélt regénye, a Galaxis útikalauz stopposoknak (és annak folytatásai), amellett, hogy mérhetetlenül szórakoztatóak, új perspektívát adnak a földi "Életnek, a Világmindenségnek, meg Mindennek". Egy biztos, a világegyetemben való utazás sokkal biztonságosabb, ha van nálunk egy törülköző!
José Saramago: Az elefánt vándorútja című útiregényében egy elefánt útját követjük végig a 16. századi portugál udvarból Bécsig, és közben megismerjük az expedíció tagjait, a kor szokásait, és megint csak az emberi lélek rejtelmeit.
Szintén Saramago a szerzője a híres Kőtutaj regénynek,  amelyben az Ibériai-félszigeten csoda történik: a francia-spanyol határon hatalmas repedés keletkezik, a félsziget "letörik" a kontinensről, és mint egy tutaj, úszni kezd az óceánon. A tutaj utasai megoldást keresnek, a politikusok megpróbálják a pánikot kezelni, és közben persze hasznot húzni a megváltozott geopolitikai helyzetből. A meghökkentő történet az ember élni akarásáról, konok boldogságkereséséről és zavarodottságáról mesél.
Yann Martel: Pí élete egy csónakút története, melynek során a hajótörött főhős, Pí meséli el 200 napig tartó viszontagságait a nem is olyan "kihalt" óceánon, útitársával, egy bengáli tigrissel és számtalan kalanddal. Vajon milyen leleményességre van szükség, hogy egy tigrissel túléljük egy csónakban, és hogy az egészet ép ésszel megússzuk?  Kritikusok szerint a könyv Hemingway: Az öreg halász és a tenger-ét idézi.
Miguel de Cervantes: Don Quijote-jét mindenki ismeri:  a "búsképű lovag"  és szolgájának története egy idealista útját követi végig a közel négyszáz éves lovagregényben. A nem evilágban élő "gáncs nélküli lovag"  megküzd óriásokkal, hölgyeket ment meg, küzd az igazságtalanság és a lovagiatlanság ellen: a könyv a többféleképpen megítélhető igazság és erkölcs izgalmas és élvezetes meséje.
Móra Ferenc az Olaszországi csavargásom-at 1925-ben írta, de a levelek formájában írt gondolatai olaszországi útjáról mit sem vesztettek frissességükből. A könyvre egy szó illik igazán: a derű. Az iró derűvel szemlélt mindent, az édeset, a keserűt, a gúnyt, a közönyt, a mást, "az egész élet viszonylagosságát".
A legvégső és legnagyobb úton-regény persze talán a kultikus A Gyűrűk ura-trilógia J.R.R Tolkientől.  Ez a tündérmese egy képzelt időben és helyen játszódik, de nagyon is a mi világunkból ismerősek a fogalmak: jó és rossz, gonosz és álnok, hős és barát, önfeláldozás és küzdés. A könyv hősei útra kelnek, hogy megmentsék világukat a sötétségtől és a gonosztól, és a jó a végén - persze- győzedelmeskedik, ahogyan erről mindig is álmodunk.
Ezeket olvassátok, aranyoskáink, és ne feledjétek: könyvtár-antikvárium-könyvesbolt!

Nincsenek megjegyzések: