2015. július 6., hétfő

Boldog születésnapot, Hilary Mantel!



A KétHarisnya ma gondolatban bedobott egy-egy felest a szaggatósabb fajtából Hilary Mantel egészségére, ugyanis nagy fétisünk, nem mellesleg pedig a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) ma 63 éves. A feles hatása pár perc alatt oda, viszont regényei annak idején jóval tovább módosították tudatállapotunkat.

Magyarul két legnépszerűbb, VIII. Henrik korában játszódó történelmi témájú regénye jelent csak meg: a Farkasbőrben (Wolf Hall), amely 2009-ben elnyerte a Man Booker-díjat, és annak folytatása, a Holtaknak menete (Bring Up The Bodies), amelyet 2012-ben ugyancsak Man Bookerrel díjaztak. Ezzel Mantel lett az egyetlen nő, akinek két ízben is odaítélték a világ egyik legfontosabb szépirodalmi díját, és az sem sikerült rajta kívül senki másnak, hogy egy trilógia két kötete is megkapja ugyanezt a díjat (a harmadik részre még várunk, 2014-re jósolták eredetileg, és az angol címe The Mirror and The Light lesz állítólag).

Nem is ragozzuk tovább, ha érdekel benneteket, miről szólnak a regények és miért is olyan jók, fussátok át a rövid ismertetőket a linkek alatt. Sok időt ne pazaroljatok azért az ajánlókra, a könyvek sokkal jobbak. Szóval melegen ajánljuk, hogy olvassátok el őket, aranyoskáink!

Magyarul:

3-részes cikksorozat a konyves.blogon:

Angolul:

egy videointerjú Mantellel:

és még egy, ahol az írónő a Guardiannak mesél, de előbb felolvas egy kis részt a Wolf Hallból:

itt pedig a The Independent cikke 2013-ból, provokatív címmel:

Nincsenek megjegyzések: