2015. október 28., szerda

Heti videós ajánlónk: Péterfy Gergely: Kitömött barbár

E heti videónk Péterfy Gergely: Kitömött barbár (Kalligram, 2014) c. könyvét taglalja.  A KétHarisnya nagyon szerette, többek között azért is, mert megint a magyar történelem egy darabját és egy személyiségét ismerhettük meg újabb oldaláról. De persze ennél sokkal többről van itt szó.
A KétHarisnya Péterfy könyvét mindjárt Totth Benedekkel, majd Márton Lászlóval kezdi. De ne essünk kétségbe, Péterfy Gergelyről és könyvéről is szó lesz! Meg díjakról! Meg idegenségről! Nézzük!

 

Kazinczy Ferenc, Angelo Soliman, Török Sophie, Bécs, Széphalom - mind-mind szörnyen érdekes személyek és helyek a történelmünkből.  Értelmiség kontra barbárság, felvilágosodás kontra vidéki elmaradottság.


Kazinczy, a nyelvújító és irodalomszervező, a magyar művelődéstörténet meghatározó személyisége - és mégis idegen volt a családjában, a társadalomban, a hazájában, de még Bécsben is.  És melyik nagyobb feladat egy építőmesternek: egy házat vagy egy műromot építeni?


Széphalom kontra Bányácska, meg az ördögi magnólia esete.


Felvilágosodási eszmék, és fogadtatásuk a parasztok körében. És megint építés, ezúttal a börtönben: az elmepalota.


Kultúrtörténeti aranybánya ez a könyv! Nyelvújítás, kolera, karantén....



Ééés fellebben a fátyol a címben emlegetett kitömött barbárról! Nem minden idegen barbár, de minden barbár idegen? A kiművelt császári kor és az ő kultúrtörténeti szégyenfoltja.  Idegen, barbár, hazaáruló - ismerős szavak?


Szerencsére többet nem halljuk a 'kultúrtörténeti' szót, viszont pontozunk, és megcsodáljuk Angelo Soliman szépségét is.


Szóval, ezt olvassátok el, aranyoskáink! Und auf Wiederschaun!

Nincsenek megjegyzések: