2016. január 2., szombat

Mit olvassak next?


A KétHarisnya alapjában véve békében van önmagával, de van egy terület, ahol az örök lelkiismeret-furdalás birodalmában él, és ez a terület az elolvasásra váró könyveké. MindKét Harisnya lakásában van egy olyan sarok, ahol halomban állnak azok a könyvek, amelyeket MINDENKÉPPEN EGY HÉTEN BELÜL:) el kéne olvasni, és ez, mondanunk se kell, nem kedvez a lelki békének. Szóval a honlapnak, amelyet egy kedves olvasónk ajánlott figyelmünkbe, nem mi vagyunk az elsődleges közönsége, de időről-időre azért előfordulhat, hogy csak ez tud segíteni, semmi más. Mert mit is tud az oldal?



A neve What I Should Read Next, és amit csinál, az tényleg nagyon kúl: ha emlékszel arra, hogy egy könyv nagyon tetszett, és csak azt tudod, hogy valami ahhoz nagyon hasonlót szeretnél most kézbe venni, nincs más dolgod, mint hogy beírod a szerző nevét vagy a könyv címét, és az adatbázisból, amelyet a regisztrált felhasználók adataiból állít össze az algoritmus, máris megkapod, amit kerestél. (Bár az oldal angolul működik, de egyrészt nem csak angol szerzőkkel, másrészt pedig ha beírjuk a kedvenc írónk nevét, épp elég, ha a találatok közt elkezdünk csemegézni az ajánlott szerzők szintjén, tőlük már magyarul is választhatunk azután regényt.)

Nézzünk egy példát, vegyünk egy klasszikust, hogy lássuk, mennyire megbízható a dolog: beírtam Thomas Mannt, rögtön kidobott 10 találatot. Kiválasztottam a kedvencem, a Varázshegyet. És ekkor két dolog történik: egyrészt kidob egy rakás általános címkét a könyvről, elindulhatok ebbe az irányba, mindegyikre rá lehet kattintani (a Varázshegy esetében ilyeneket kapunk, hogyaszongya „szanatórium”, „német irodalom”, „fejlődésregény”, „tuberkulózis az irodalomban” - egyből gyorsforgalmi útra tesz tehát, ha kizárólag szanatóriumos témára fáj a fogunk épp:))).

A másik dolog, amit kapunk, egy lista azokkal a szerzőkkel és regényekkel, amelyek a regisztrált felhasználók szerint a leginkább hasonlítanak az általunk megadott műre, a jelen esetben például Musiltól A tulajdonságok nélküli ember, Stendhal Vörös és feketéje, és Vargas Llosától a Julia néni és a tollnok jön szembe, tehát tényleg elég megbízható.

A honlapot itt találjátok, jó olvasást, Aranyoskáink!: http://www.whatshouldireadnext.com/

Nincsenek megjegyzések: