2015. december 23., szerda

Heti videós ajánlónk: Cserna-Szabó András: Sömmi.

Hát ez is elgyütt! E heti ajánlónkban egy olyan regényt boncolgatunk (Cserna-Szabó András: Sömmi., Magvető, 2015), ami különösen kedves a szívünknek, egyrészt mert marha jó, másrészt meg mert a könyv felében ő-vel beszélnek. Így az egyik Harisnya kapva kapott az alkalmon, és az anyanyelvén, ő-vel mondta el a mondókáját. Akkó nézzük!

Az egyik Harisnyának úgy kellett tennie, mintha azt se tudná, mennyi kettő meg kettő, de aztán kiderül, hogy a válasz: Sömmi!

 

Majd belecsapunk a lecsóba, megismerjük Rózsa Sándort, meg a legszöbb parasztot, Veszelka Imrét, aki úgy született, hogy mindenki nagy csodálkozására e-vel beszélt. Megtudjuk, hogy Rózsa Sándor az ördöggel cimboráló vadállat volt, mi meg megint térdig járunk a magyar történelemben.  És emlékeztek Oszter Sándorra  a tévésorozatban, meg  az össze-vissza csúszó ő-zésekre?


Szóval itt van ő-zés, e-zés, féloldalas, cselekvéssel tömött mondatok, és kapunk egy kis ízelítőt is a könyvből.

Na aztán mi mindennel nem találkozik az ember fia-lánya egy betyáros könyvben: Schopenhauer idézetet citálgat Lali, a betyár. Meg minden más is van itt: Kossuth, Asbóth, Veszelka, Schopenhauer, asszonyszemélyek, meg szex az Alföldön!



És aztán Cserna-Szabóhoz méltóan van gasztro-vonal is a könyvben, evés-ivás, csárdák, lakomák: találkozunk Doleskó Teréz legendás főzőasszonnyal, akinek a története végül is a könyv megírására ösztönözte az írót. 



És aztán gyün a pontozás, meg az alma összehasonlítása a citrommal.
Szóval, ezt olvassátok el aranyoskáink, és boldog karácsonyt!


Ha csak két linket néztek meg a témában, az ez a kettő legyen:

- ez ekultura.hu írt egy nagyon informatív cikket a regényről, itt olvashatjátok: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-10-22+14%3A00%3A00/cserna-szabo-andras-sommi

- az artnews.hu-n pedig ott volt a regény októberi Magvetős bemutatóján, ez az írás is szuper: http://artnews.hu/2015/10/29/sommi-cserna-szabo-andras-uj-rozsa-sandor-regenye-aztan-nem-sommi/

- nem is beszélve arról, hogy a végén az Ørdøg együttes zseniális átiratát nézhetitek meg a regény egy részletének felhasználásával. Nagyon profi:)): https://www.youtube.com/watch?v=rWz8nBAm0ZY


Nincsenek megjegyzések: