2016. március 21., hétfő

Heti videós ajánlónk: Roddy Doyle: Henry csillaga

A Harisnyák e heti ajánlójukban is egy atomjó könyvet választottak, az ír Roddy Doyle: Henry csillaga c. regényét. (Európa, 2007). Az írek védőszentje, Szt. Patrik napja éppen elmúlt, így nagyon aktuális a könyv.

Ajánlónkban tisztán látható a könyv iránti lelkesedésünk, olyannyira, hogy az az egyik Harisnyát még coming out-ra is sarkallta.
Megismerjük Henry-t, a dublini nyomornegyedben felnövő fiút, a falábú, kuplerájban kidobó apját, és a könyveket faló nagyanyját.
A technika ördöge kezd ébredezni téli álmából, így a videóból a fél infó lemaradt. De ebből a remek és nagyon izgalmas könyvből megismerhetjük a  Írország XX. századi történetének legfontosabb első 20 évét is,  a véres és fontos Húsvéti felkelést, az íreknek a függetlenségükért az angolok ellen vívott harcát, történelmük ikonikus figuráit, Henry hiteles elbeszélésében.
Emellett párhuzamokat vonunk a borivók pontozásos rendszerével, és sűrűn emlegetjük Szécsi Noémi korábban már feldolgozott könyvét, a Kommunista Monte Cristo-t is.
Ezt olvassátok, aranyoskáink!
 
https://www.youtube.com/watch?v=ONimOsk-Qh4

Nincsenek megjegyzések: